Tooji – Artist og menneskevennyloan/

Tooji Keshtkar (23) hadde tidlig  store ambisjoner om hva han ville oppnå i løpet av sitt liv. Menneskerettighetsaktivist, modell, sanger, barnevernspedagog – listen er lang.

Vi sitter på Pascal på Sankt Hanshaugen. Regnet pisker mot ruta idet Tooji entrer bygget. Etter en lang dag på jobb på et asylmottak, kan han ta seg en velfortjent pause. Den iranskfødte Tooji forteller oss med stor entusiasme i stemmen om hvordan han ble politisk aktiv, tross hans minimale interesse for politikk.

- På videregående ble jeg engasjert i SOS Rasismes arbeid. Det hele begynte med at en venninne dro meg med på en menneskerettighetsdemonstrasjon i Lillehammer. Saken gjaldt en iransk kvinne og hennes datter som ikke fikk oppholdstillatelse, og var tvunget til å bli tilbakesendt til Iran, der en dyster skjebne ventet dem, forteller han.

En flamme ble tent, og han bestemte seg for å sette seg ordentlig inn i saken. Tooji tok på seg lederrollen og klarte å overbevise skoleledelsen om å sette opp dramaforestillinger om saken rundt omkring på andre skoler. Han reiste rundt i landet og holdt foredrag om asylsaken og bevisstgjorde andre om de utfordringene mange ayslsøkere møter.

- Jeg ville vise en historie om kvinneundertrykkelse og grov mishandling av to individer. Og opplevde blant annet at folk tok veldig lett på saken. Holdninger som – ”er det bare en av de asylsakene” var gjentagende når jeg ringte ledelsen på de forskjellige skolene og gjorde rede for saken. Min umiddelbare reaksjon til det var – ”nei, det handler om livet til noen”. Årsaken til at det ble en type teateroppsetning, er fordi jeg alltid har vært veldig lidenskapelig overfor kreative ting.

Denne erfaringen fikk Tooji til å innse at man må ha en stemme for å bli hørt. Mange tok han nemlig ikke på alvor. 

- Jeg hadde ingen kompetanse innen feltet på det tidspunktet. Så det var trolig det som gjorde at skepsisen slo til, og min stemme ble delvis uhørt, fastslår han.

Kjendisstatus og barnevernspedagogikk

Han bestemte seg for å studere barnevernspedagogikk. Hvorfor? Fordi det var det nærmeste han kom å jobbe med barn og asyl. Samtidig var han aktuell på tv-skjermen som norges nye MTV-fjes. Tooji Keshtkar ble et kjent ansikt for norske tv-tittere. Han visste at kjendisstatusen kunne anvendes til mye og mangt. En ettertraktet MTV-VJ ble nemlig hørt.

- Kjendistilværelsen ga meg et navn. Jeg ville bruke profileringen jeg mottok til å rette søkelyset mot saker som fortjente oppmerksomhet fra samfunnet, sier han i en alvorspreget toneleie.

Den overengasjerte Tooji legger til at han mener at alle har et kollektivt ansvar for sine medmennesker. Han tror på karma – det du gir, er det du får tilbake.

Tooji forteller videre om utdanningsvalget sitt og sine opplevelser i møte med hverdagen til mennesker som oppholder seg i asylmottak. Hans hjertesaker består av å gi støtte til barn i en asylsituasjon og tilby psykisk hjelp til ungdom. Spør man Tooji, så er ikke barnevernspedagogikk noe man nødvendigvis tjener penger på.

- Jeg begynte å jobbe i et asylmottak etter endt utdanning, og ble ferdig med studiene samtidig som jeg sluttet i MTV jobben. Da kom jeg i kontakt med enslige afghanske mindreårige. Jeg var ansvarlig for å opprette en strukturell og pedagogisk rammeverk som asylsøkerne kunne forholde seg til. I løpet av de siste årene har det kommet en del enslige mindreårige til landet, spesielt med irakisk og afghansk bakgrunn. De utgjør den mest sårbare gruppen. En del av dem har blitt psykisk traumatisert, de er i en alder da de trenger sine foresatte, og mange gjennomgår identitetsproblemer. Og ofte er ikke forholdene på mottakene tilrettelagt slik at de kan motvirke uheldige utfall som skyldes at disse menneskene har vært på flukt fra krig og uro. Jeg synes det er ekstremt viktig at de får psykisk behandling, sier han bestemt.

Fokus på kontinuerlig selvutvikling

I disse dager satser Tooji mer på musikken. Han har jobbet meget hardt de siste 4-5 årene med å utvikle musikken sin. Det er hans neste satsningsfelt. Han er en realistisk, men samtidig visjonær person. I følge Tooji er det å tenke stort, ha tro på seg selv og å være hardtarbeidende nøkkelingredienser som vil sørge for at en person når sine mål. Vi benytter anledningen til å spørre – hva betyr utdanning for deg?

- Utdanning synes jeg er veldig viktig siden man har fokus på selvutvikling. Jeg er utdannet barnevernspedagog, ettersom jeg ville oppnå mer tyngde og forståelse for asylproblematikken, sier han.

Han har videre utdanningsplaner om å ta master i kognitiv terapi.  Tooji forteller at når alt kommer til alt handler det hele om hvordan man tenker, og om man er i stand til å forandre de indre attribusjonene som foreligger hos et menneske.

- Ingenting kommer over natta, dersom det gjør det, så er det usunt. MTV-jobben ga meg forsmak på kjendislivet.  Og det er fort gjort å miste bakkekontakt. Man lærer også om mediaatferd, sier den empatiske unge mannen. 

Tooji ser lyst på framtiden, og satser på å bli en etablert artist. Spilleregel nummer én for han er å ha bra karma. For det andre, du må tro på deg selv, for hvis du ikke gjør det, hvordan skal andre gjøre det, og tredje, du må jobbe hardt - aldri tro at du er verdensmester i noe. Vurder din egen potensiale, jobb med deg selv; fordi du er aldri ferdig utlært, sier han avslutningsvis.

 

...og vi i i team ambisjoner.no unner han all suksess i nærmeste framtid!

 

Skrevet av: Rafia Zaheer
 

skrevet av :blog comments powered by Disqus
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Ambisjoner.no
Ambisjoner.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.
Kontakt oss
Rss-feed Twitter Nyhetsbrev